mai 18, 2016

Bio

Magda Puskas s-a născut la Reghin, la data de 14 ianuarie 1961. Și-a început activitatea muzicală din timpul liceului, făcând parte din grupul Arthemis – grupul de folk al liceului, cu care a obținut Premiul Național la Cântarea României.

Cariera muzicala
Odată cu terminarea liceului, trupa s-a destrămat, dar din ea s-a născut, în 1981, un nou grup – Ecoul, format din Magda Puskas și fosta sa colegă, Sorina Feier-Bloj. În luna noiembrie a anului 1981 grupul a participat la Festivalul „Baladele Dunării”, în formula Ecoul. În juriu s-au aflat membri ai Cenaclului Flacăra, iar președintele juriului a fost chiar Adrian Păunescu. Luând premiul cel mare, cele două tinere artiste au fost invitate să devină membre active ale Cenaclului. Această colaborare s-a fructificat cu câteva piese de un real succes, cântate în turneele susținute alături de Cenaclul Flacăra: „La o cană cu vin”, „Din copilărie” sau „Taina”.

După încheierea colaborării cu Sorina Bloj, Magda Puskas și-a adus aportul muzical în Cenaclul Flacara alături de Tatiana Stepa, sub numele de Partaj, cântând împreună „Desculț prin zăpadă”, „Creion”, „Partaj”, precum și vechile hituri ale Ecoului.

După 1989, Magda Puskas și-a continuat activitatea în Cenaclul „Totuși iubirea”. Artista se numără printre cei care au contribuit la resuscitarea folk-ului românesc, după anul 2000.

A urmat o colaborare îndelungată, până în 2010, cu Valentin Moldovan, alături de care a susținut numeroase concerte în toată țara. Apoi, spectacolele Magdei Puskas au fost marcate de o schimbare, folkista colaborând cu Ioan Onișor mai bine de un an.

În 2011, Magda Puskas a aniversat 30 de ani de la debutul în Cenaclul Flacăra, moment celebrat prin aducerea unui suflu nou pieselor sale, printr-o colaborare de succes cu muzicieni de excepție: Tcha Limberger, Florin Ștefan, Aladár Pusztai, Cătălin Pop și Oana Pop. Turneul național ce a marcat cei 30 de ani de folk ai Magdei a marcat un număr impresionant de orașe. și spectatori pe masură.

Concertele din prezent ale Magdei sunt încununate de prezența a doi chitariști de mare calitate: Florin Ștefan și Rareș Suciu.

Discografie

  • Magda Puskas – Folk
  • Magda Puskas – Colinde
  • Magda Puskas și Valentin Moldovan – Lumina pascală
  • Partaj și Orizont 77 – Izvor de lumină (Colinde)
  • Magda Puskas – Fiii lacrimilor tale (Balade sfinte)
  • Magda Puskas – Noi între noi

Mass-media
În perioada 2006-2007, Magda Puskas a fost realizator și moderator al emisiunii În cautarea folkului pierdut, la televiziunea Orizont TV, din Baia Mare. A continuat munca începută, de această dată la televiziunea regională One TV Transilvania, prin producerea, realizarea și prezentarea emisiunii Gama Folk Major.

434 total views, 2 views today

Bookmark and Share
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial